werking
In de digitale Smartschool Planner vind je een overzicht van verschillende elementen die je schoolweek organiseren:
Instructiemomenten (20-25 minuten)
Tijdens deze momenten passen we het EDI-principe (Expliciete Directe Instructie) toe. Hierbij legt de leerkracht duidelijk de lesdoelen uit, voert enkele opdrachten uit met de groep, waarna de leerlingen zelfstandig of in groep aan de slag gaan. Leerlingen die extra uitleg nodig hebben, kunnen deelnemen aan een uitgebreidere instructie, terwijl anderen die deze niet nodig hebben, meteen aan de opdracht beginnen, in overleg met de vakleerkracht.
Flexibele werktijd
Hier krijg je de kans om opdrachten van vorige lessen af te ronden, samen te werken aan groepsopdrachten of remediëring -en/of verrijkingsopdrachten uit te voeren. Je hebt zelf de vrijheid om deze momenten in te plannen.
Taken
Taken moeten voor de start van de les zijn voltooid. Dit kunnen opdrachten zijn die je moet afwerken, benodigdheden die je moet meenemen voor een specifieke les, of pre-teaching activiteiten. Pre-teaching omvat voorbereidende opdrachten of het bekijken van instructievideo's voordat de eigenlijke les begint. Dit helpt je om je niveau te bepalen en te beslissen of je de instructie nodig hebt, of niet.
Interactief afstandsonderwijs
Op regelmatige basis wordt er afstandsonderwijs georganiseerd, tot maximum 20% van het totale urenpakket. In september/oktober zal dit op Blix plaatsvinden om nadien over te gaan naar echt afstandsonderwijs. Vermoedelijk zal dit woensdagvoormiddag worden.
Samenwerking met KAM (Atheneum Mortsel)
In 2A zullen er lessen doorgaan op verplaatsing. Samen met de leerkrachten van Blix gaan we enkele lessen volgen/geven op KAM om reeds kennis te maken met de school waar ze na het tweede jaar middelbaar op Blix kunnen starten aan het derde middelbaar.
Toetsen
Toetsen worden aangekondigd, zodat je tijdig je studieplanning kan maken en je je goed kan voorbereiden. In sommige gevallen kunnen er onaangekondigde, korte toetsen zijn, afhankelijk van het vak en de beslissing van de vakleerkracht.
Vaste lesmomenten
Sommige lessen, zoals lichamelijke opvoeding, levensbeschouwelijke vakken en pauzes, hebben vaste tijden waarop ze plaatsvinden. Tijdens deze momenten is er geen ruimte om andere taken uit te voeren.
Coaching
Tijdens coachingssessies werk je samen met een deel van je groep aan verschillende vaardigheden, waaronder executieve functies, gedragsvaardigheden en denkvaardigheden, met als doel je leerproces te verbeteren.
Om je planning efficiënt te beheren, beschik je over een Chromebook die je kan gebruiken gedurende de tijd die je op school bent. Deze Chromebook wordt aan jou uitgeleend.