Veel gestelde vragen

Neen. Het is helemaal niet de bedoeling om de volledige werking online aan te bieden. Als we onze leerlingen willen klaarstomen voor de toekomst moeten we wel inzetten op ICT-vaardigheden. Dit gaat echter hand in hand met het werken in schriften en het lezen van boeken!

Neen. Het is een samenwerking tussen leerkracht en leerling. De leerkracht legt belangrijke momenten vast in de planning waarop instructie wordt gegeven (lesgeven). De verwerking van de leerstof kunnen leerlingen inplannen. Leerlingen worden hierbij geholpen door de leerkracht. Leerlingen kunnen dit niet vanzelf. Dit moet aangeleerd worden. Daarom starten wij reeds bij de instappers met het plannen van kleine activiteiten om tot zelfstandige leerlingen te komen die regisseur zijn van hun eigen leerproces.

Doordat we de leerstof op verschillende niveaus aanbieden en ons niet beperken tot wat er in een bepaald leerjaar zou moeten gegeven worden, kunnen we elke leerling in de juiste groep zetten om aan te sluiten op het niveau dat voor die leerling van toepassing is. Het kan goed zijn dat leerling x twee niveaus hoger zit dan leerling y met dezelfde leeftijd voor rekenen maar voor Nederlands 1 niveau lager zit.

Wij zijn een GO! school. Dit wil zeggen dat wij ons houden aan het pedagogische project van GO! Ook aan de leerplannen en de eindtermen moeten wij ons houden. Op het einde van het zesde leerjaar doen wij ook mee met de OVSG toetsen. Dit zijn toetsen die door alle zesdejaars worden afgelegd om te zien of de leerstof en eindtermen bereikt zijn.

Zeker. Leerlingen die afstuderen aan Blik hebben een rugzak vol vaardigheden die ze kunnen inzetten in het middelbaar. Het maakt niet uit of je een richting kiest met talen of wetenschap. Gedurende 6 jaar heb je geleerd om de 21e eeuwse vaardigheden toe te passen op het juiste moment als daar om wordt gevraagd.

Zeker. De hoofdactiviteit is nog steeds lesgeven. We zetten hard in op instructie. Hiervoor gebruiken we de methodiek van EDI (expliciete directe instructie). Pas wanneer de leerlingen de leerstof begrepen hebben en klaar zijn om deze te verwerken, kunnen ze in het openleercentrum aan de slag. Kiezen de leerlingen ervoor om bij de leerkracht te blijven, kan dit uiteraard ook. Ook pré-teaching en verlengde instructie zijn methodieken die worden toegepast.

Zeker.  Het zorgbeleid is gebaseerd op HGW (handelingsgericht werken). Samen met clb, ondersteuningsteam en het team van Blik is dit document tot stand gekomen. Voor meer info kan u ook steeds contact opnemen met het clb.

Neen. We zijn vertrokken van studies die men over onderwijs heeft gedaan. Wetenschappers hebben onderzocht welke aanpak leerwinst oplevert en welke minder. Uit al deze onderzoeken hebben we 3 pijlers gekozen waarvan bewezen is dat leerlingen beter tot leren komen. Er zijn ook technieken bij die methodescholen toepassen. Wij volgen echter niet alle technieken van verschillende methodescholen. Als (bv.) Freinetschool ben je verplicht om de pedagogische visie van Freinet te volgen. Wij hebben gekozen om dit niet te doen en dus ook niet de naam van Freinet te dragen. Dit omdat we niet alle Freinettechnieken toepassen. We zijn dus ook geen methodeschool.