Wat is de school van de toekomst?

Blik is een ontmoetingsplek voor jongeren waar leren en samenwerken gefaciliteerd en aangemoedigd worden. Binnen het leren wordt een bewust evenwicht gezocht tussen instructief en zelfgestuurd leren in leeromgevingen die een open, breed en gepersonaliseerd aanbod mogelijk maken.

In blik zijn leerkrachten aan de slag die in elke les bewust nadenken over de impact van de gebruikte leerstrategie. Ze vinden bij elk onderwerp, doelgroep en specifieke context een juiste aanpak. Die zal vaak variëren. Vaak zullen leerkrachten moeten differentiëren: binnen de groepen, onderwerpen en aanpak zal differentiatie nodig zijn, net als in de ondersteuning bij zelfgestuurd leren: sommige leerlingen kan je sneller loslaten dan anderen. Leerkrachten staan in deze leeromgevingen niet alleen: samen met collega’s nemen ze de verantwoordelijkheid van het leren van een groep leerlingen op.

Het is belangrijk dat het schoolgebouw al deze aspecten van het onderwijzen van deze leerkrachten en het leren van onze leerlingen ondersteunt.

Benieuwd naar meer? Raf is pedagogisch directeur van de 3master en legt in het filmpje haarfijn uit welke weg we met scholengroep Fluxus inslaan.

Video afspelen